PRF – обогатен на тромбоцити фибрин

platelet-rich-plasma-centrifuga-prf-blood-prp-centrifuge-machine.jpg_640x640Platelet-rich fibrin (PRF) или обогатен на тромбоцити фибрин е лечение, което ускорява естественото оздравяване на тялото след хирургична интервенция. В ДЦ “Биодент” ние използваме PRF след вадене на зъби, при поставяне на импланти и при пародонтална хирургия. Целта е пациентите да се възстановят по-бързо.

Какво е обогатен на тромбоцити фибрин?

Вашата кръв е направена от малки компоненти, включително червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити. Ролята на тромбоцитите е да осъществяват кръвосъсирването. С обогатения на тромбоцити фибрин ние използваме центруфуга, за да създадем субстанция с висока концентрация на тези клетъчни елементи.

За разлика от обогатената на тромбоцити плазма PRP, крайният продукт, който използваме не е течност. Напротив, субстанцията е плътна и може да бъде поставена на местата, където е ваден зъб, са поставени импланти или се прави пародонтална хирургия. Чрез поставянето на фибрин на хирургичното място, ние можем да иницираме естествен оздравителен процес и тялото започва да оздравява по-бързо.

PRF центруфуга

Чрез центруфугиране на кръвна проба на висока скорост, центруфугата разделя нейните компоненти на слоеве, позволявайки ни да концентрираме високи нива на тромбоцити.

Процесът по създаване на PRF е прост. Преди процедурата, лекари от нашия екип ще Ви вземат малко количество кръв. След това ще поставят кръвта в центруфуга за около 10 мин. Центруфугирането на кръвта ще раздели PRF коагулума от тромбоцит-бедната плазма и червените кръвни клетки.unnamed

След като имаме PRF съсирека, ние може да манипулираме в желаната от нас форма в зависимост от провежданото лечение. В процеса на оздравяването, Вашето тяло ще абсорбира естествено PRF.

Какво трябва да имате предвид?

Въпреки че е много мощен инструмент, PRF терапията не е подходяща за всеки човек. Пациенти с определени здравни състояния може да нямат полза от такова лечение. Лечението с PRF се заплаща допълнително и не влиза в цената на дадената манипулация. Въпреки това, доплънителната инвестиция може да намали риска от усложнения и да подобри значително оздравителния процес.

Ползите от използването на тромбоцити фибрин

Тази иновативна терапия предлага множество ползи. Тъй като се използва Вашата собствена тъкан, няма шанс Вашето тяло да я отхвърли, както може да се случи с изкуствен материал. В допълнение:

  • намалява болката по време на възстановяване
  • предпазва костната стуктура
  • подобрява костния растеж