Какво означава да имате възпалени венци?

Здравите венци или гингива са важна част от зъбоподдържащият апарат. Когато са здрави, вашите венци са твърди и не кървят. Те прилепват плътно към зъбите, като по този начин ги защитават. Поради тази причина здравите венци са толкова важни за здравите зъби.

Болни венци – какво значи това?

Ако страдате от възпалени венци, наречени по друг начин гингивит, вашите венци са атакувани от бактериална плака, която се натрупва около и под венечната линия.

Кървенето и възпалението което виждате са сигнали от вашите венци, които се борят със зъбната плака. За щастие гингивитът е обратим процес с подходяща грижа и контрол на плаката. Това може да предотврати последващо увреждане, което бавно отслабва способността на венеца да защитава структурите, които защитават зъба.

Виждам малко кръв като четкам – това нормално ли е?

Притеснявате се дали имате заболяване на венците? Има 3 лесно разпознаваеми белега, по които може да разберете:

  • кървене – когато миете зъбите си
  • възпаление – венците ви изглеждат зачервени, меки, подути
  • рецесия на венците – откриване на долната, чувствителна част на зъбите

Колкото и да изглеждат маловажни, без лечение те могат да доведат до сериозни проблеми в бъдеще, включително и загуба на зъба. Риска е повишен, ако сте бременни, диабетно болни или получавате лечение за други здравни проблеми. Ако установите някои от признаците за заболявания на венците, попитайте вашият стоматолог за най-доброто лечение за Вас.

Най-добрият начин да се справим с венечните заболявания е да не оставим място на плаката, където тя да се натрупа. Посещавайте вашия зъболекар редовно. Това ще предотврати натрупването на плака и зъбен камък, ще отстрани всички натрупвания с професионално почистване. Той/Тя ще Ви даде също така и професионален съвет, касаещ специфичните Ви нужди.