Шиниране на зъби

Това е лечение при което подвижни зъби са шинирани заедно, за да се намали/елиминира подвижността им. Въпреки това, шинирането няма да излекува пародонталното заболяване (което е причинило подвижността на зъбите).

splintingmodel

Варианти за лечение на подвижни зъби

  • Да не се предприема лечение – това не се препоръчва т.к. пародонталното заболяване ще продължи да се развива докато се стигне до загуба на зъба. С увеличаване на подвижността на зъба те започват да се местят и се наблюдава промяна в захапката и поява на разстояния между зъбите.
  • Да се посети пародонтолог, който да стабилизира пародонта ( чрез над и под-венечно почистване на зъбен камък) и тогава зависи от Вас дали ще предотвратите бъдещо разклащане чрез шиниране. Този вариант на изчакване на шинирането е подходящ при минимална подвижност на зъбите.
  • След стабилизиране на пародонта да се проведе ортодонтско лечение с цел подреждане на зъбите.
  • Да се извадят зъбите и да се възстановят с мост. Тази опция е възможна в случаите при които зъбите, които ще поддържат мостта имат достатъчна костна поддръжка.
  • Да се извадят зъбите и да се поставят дентални импланти. Преди да се поставят импланти пациента трябва да има стабилизиран пародонт, за да се избегне неуспех от имплантното лечение.
  • Да се извадят зъбите и да се поставят протези. Това са подвижни апарати  които се слагат и свалят.

Как се прави шинирането?

Има няколко метода за шиниране на зъбите. Ние препоръчваме използваме на EverStick Perio. То представлява сноп от глас-фибро влакна позволяващо ни да шинираме зъбите използвайки концепцията на минимално инвазивната дентална медицина. Влакното е скрито зад зъбите и е прикрепено към зъбите използвайки естетичен обтуровъчен материал. Шината не се вижда и осигурява отлични естетични резултати. При шинирането на зъбите, прилежащите зъби са използвани като основа, за да се създаде стабилност на шината.