Поддържаща пародонтална програма – какво представлява и защо е необходима?

Biodent_EP-30

Поддържащата пародонтална терапия има за цел да предпази от пародонтално заболяване венците и костта.  Тя е задължителна за всички пациенти, независимо дали са със здрав пародонт, с гингивално заболяване или пародонтално заболяване.

Защо е необходима поддържаща пародонтална терапия?

Пародонталните заболявания са причинени от бактерии, които се намират в плаката. Токсините, които се произвеждат от бактериите атакуват Вашите венци и зъби и ако не се премахне плаката, тя ще се втърди и ще се превърне в зъбен камък.

Дори хората, които имат добра орална хигиена не могат напълно да предотвратят образуването на зъбен камък. Миенето на зъбите и използването на конец за зъби ще поддържа нивото на зъбен камък минимално, но редовните прегледи са необходими с цел професионално премахване на това, което Вие сте пропуснал.

Колко често трябва да се посещава пародонтолог за поддържаща визита?

Вашият пародонтолог ще Ви препоръча колко често да имате поддържащи пародонтални визити. Честотата се определя от типа пародонтално заболяване, което имате, Вашата дентална история, колко бързо образувате плака и зъбен камък. Най-важният фактор е колко сте отдаден на добрата и ефективна орална хигиена вкъщи.