Пародонтология

Заболавянията на венците и пародонта са най-често хронични процеси, които обикновенно протичат без болка или други демонстративни оплаквания. Основната причина за заболяванията на венците са микроорганизмите в зъбната плака, която непекъснато се образува по повърхностите на зъбите над и под венеца. Тези микроорганизми увреждат венеца и подлежащата кост. Колкото повече зъбна плака има по зъбите и тя не се отстранява от пациента и зъболекаря, толкова по-тежко е възпалението и то води до деструкция на зъбодържащите тъкани – пародонт. Живеещите в зъбната плака микроорганизми са много устойчиви на антибиотици и само механичното им отстраняване осигурява тяхното премахване. Неотстраняваната дълго време зъбна плака се превръща в зъбен камък, който трябва да се отстранява от зъболекаря.

Основен белег за възпалението на венците е кървенето, особено това, установено от Вашия лекуващ лекар по дентална медицина при нежно сондиране на венеца със специален инструмент (пароднотална сонда). Наличието на такова кървене означава, че Вашите венци се нуждаят от професионално лечение. За да се установи точният обхват на засягането на венците и опорната кост, както и на ефективността на провежданата от пациента орална хигиена, зъболекарят прави поредица от изследвания.

Лечението на пародонталните заболявания се извършва в три основни фази:

Първа фаза

Първата фаза цели да се отстранят причините за заболяването – зъбна плака, зъбен камък, зъби нерационални за лечение – екстракция (изваждане), недобре направени пломби и др. Ще Ви бъдат показани и ще бъдете бучени за употребата на всички необходими средства за механично отстраняване на плаката. При необходимост ще Ви бъдат предписани средства за химическо потискане на плаката – вода за уста, гел и др. Ако имате нужда от консултация с други специалисти – ортодонт, ендодонтист, орален хирург, ще бъдат направени необходимите консултации.

Броят на посещенията за постигане на тези цели, както и на интервалите между тях се определят индивидуално, в зависимост от тежестта и скоростта на прогресията на заболяването, както и от степента на съучастие от Ваша страна.

Ако това лечение доведе до овладяване на възпалението и Вашата орална хигиена е достатъчно ефективна, то се преминава към поддържаща фаза – трета фаза. Ако въпреки ефективната Ви орална хигиена все още има участъци в които възпалението не е овладяно, имате по-дълбоки джобове или анатомични несъответствия се налага хирургична корекция, която се извършва през втората фаза.

Втора фаза

Елиминира дълбоките пародонтални джобове (над 3 мм), останали след първата фаза чрез преахване на тъкани или чрез възстановителни процедури по индикации.

Трета фаза

Пациентите с пародонтални заболявания се нуждаят от регулярни контролни прегледи за поддръжка на състоянието и контрол на рецидиви. Интервалите между тези контроли се определят индивидуално, в зависимост от тежестта на Вашето заболяване и скоростта на прогресията му преди началото на лечението, както и от Вашата способност да поддържате нивата на зъбната плака толкова ниски, че да не могат да предизвикат възпаление.

Ако не спазвате препоръчаните Ви интервали за прегледи за поддръжка, както и ако не полагате необходимите усилия за ефективна орална хигиена, това може да опорочи всички, постигнати резултати от проведеното лечение, незовисимо от постигнатите успехи и вложени средства.


 

Лечение на пародонтални заболявания с лазер

ДЦ Биодент предлага ефективно лечение, което елиминира и предотвратява заболяванията на венците.  Прилагаме лазерите при пародонтално лечение защото има много предимства и подпомагат благоприятния изход от лечението. Нашият екип от специалисти се гордее с постигнатите резултати при лечението на пациентите ни.

Предимствата на лечението с лазер включват:

  • лечението е безболезнено
  • поява на по-малко рецесии след лечението
  • елминира инфекцията и подпомага регенерацията на кост
  • подобрява възстановителния период. Това означава, че след лечение ще има по-малко отток, чувствителност и болезненост в третираната зона.

 

Прочетете повече относно пародонталното здраве, превенцията и лечението му в нашия блог – ТУК.


 

Запишете час за консултация и лечение при Д-р Силвия Петкова – Пародонтолог – ТУК