Козметично полиране на зъбите

limpiezas-dentales

Полирането на зъбите е козметична процедура, която цели премахване на упорити петна от емайловата повърхност на зъбите. Премахването на петна е естетична процедура предприемана по козметични причини – да се подобри външния вид на предните зъби. Терапевтична процедура е дентална манипулация, която цели да се постигне здраве или да се излекува заболяване с цел възстановяване на здраве.

Няма терапевтично значение полирането на зъбите, т.к. зъбните петна не водят директно до зъбен кариес, пародонтални заболявания или други заболявания.

  • Практически, всички зъби се полират при редовната орална профилактика – почистване на зъбен камък.
  • Честотата на провеждане на тази процедура е индивидуална. Това, което се взима предвид при определяне на честота е дали пациента е пушач, дали пие оцветяващи зъбите напитки, като червено вино, чай, червени плодови сокове и пр., наличие на деминерализация на зъбните тъкани или гингивално възпаление.

За да се определи нуждата от козметично полиране трябва да се направи разлика и между петната и такива, които могат да се премахнат и такива, които не могат.

1. Външни петна – възникват по външната повърхност на зъбите и могат да се премахнат чрез полиране. Най-честите такива са от тютюн, хлорхексидин. Обикновенно са жълтеникаво-кафяви до тъмно-кафяви.

2. Вътрешни петна – те са част от емайла и са проникнали в неговата структура. Не могат да бъдат премахнати чрез полиране. Пример за такива вътрешни петна са от зъбната флуороза, оцветявания в черно от съседно разположена амалгама (метална пломба), вследствие лекуване на кореновия канал на зъба и др.


На всеки пациент се провежда обстоен преглед, за да се прецени дали  козметичното полиране на зъбите е подходяща за него процедура и ще доведе до желаните резултати.