За тютюнопушенето и оралното здраве…

mathew-macquarrie-677399-unsplash

Тютюнопушенето вреди сериозно не само на общото, но и на оралното здраве, оказвайки съществено влияние върху състоянието на зъбите, венците и устната лигавица.

Тютюнопушенето води до:

• оцветяване на зъбите – Един от ефектите на пушенето е оцветяването на зъбите поради никотина и катрана, съдържащи се в тютюна. Това прави зъбите по-жълти, а тежките пушачи се оплакват, че зъбите им са почти кафяви.

• поява на лош дъх в устната кухина

• развитие на пародонтални заболявания и свързана с това загуба на зъби – Пародонталните заболявания са най-честата причина за загуба на зъби при възрастните. Пушенето води до отлагане на по-големи количества зъбна плака, а освен това намалява и кислорода в кръвта. Поради тази причина възпалените от зъбната плака венци оздравяват трудно. Ето защо пародонталните заболявания при пушачите протичат по-тежко и се влошават по-бързо в сравнение с непушачите.

• забавено и усложнено заздравяване на оперативните рани в устната кухина

• развитие на предракови лезии и орален карцином (рак) – Всяка година хиляди хора умират от орален рак. Тютюнопушенето е основен рисков фактор за развитието на орален карцином и някои орални мукозни лезии. Рискът от развитие на орални лезии е значително повишен при пушачите в сравнение с непушачите, без значение от формата и начинът на употреба на тютюневото изделие.

Прекратяването на този вреден навик е в състояние да доведе до обратното развитие на някои предракови състояния в устната кухина.