Дентално лечение с микроскоп

Микроскоп в ежедневната дентална практика – вече и при нас!

Микроскопите намират широко приложение в медицинската практика. Например хирургичният микроскоп е познат повече от 50 г.  В денталната практика микроскопите също навлизат преди повече от 20 г. в ендодонтията (лечение и прелекуване на коренови канали), 14 г. в пародонтологията (лечение на зъбодържащия апарат, съставен от кост и венец), 10 г. в протетичната дентална медицина (корони, мостове, протези).

Микроскопът може да увеличи образа на работното поле в различен диапазон – от 2,5 до 25 пъти! Това позволява на лекаря по дентална медицина да бъде изключително прецизен в действията си. Не всички случаи налагат използването на микроскоп, но в някои от тях той е незаменимо средство за диагностика и лечение.

Денталният микроскоп допринася значително за ергономичната поза на опериращия дентален лекар и неговата сестра. Това намалява стреса върху опорно-двигателния апарат и позволява по-продължителна работа с по-малко натоварване. Денталният лекар – гледайки през бинокуляра право напред и с отпуснат фокус, изпитва по-малко натоварване на очите.

Денталният микроскоп може да се използва и за обучение и демонстрации на пациентите, тъй като към него могат да се прикачат различни устройства за заснемане на снимки или видео, които да се прожектират на екран.