Дентална фобия

Каква е разликата между дентална тревога, дентален страх и дентална фобия?

• Дентална тревога е реакция срещу неизвестна опасност. Тревогата е широко разпространена. И хората изпитват различни нива на тревога, особено, когато на тях им се налага да извършат нещо, което не са правили досега. Тук в основата на всичко стои страхът от непознатото.
• Дентален страх е реакция към позната опасност. Тук обектът на страх е известен, както и резултатът. Човекът се страхува от нещо, което му се е случвало и е предизвикало неприятни симптоми. Пациентът реагира срещу лечебния процес и като отговор стартира ситуацията „Да се бия или да бягам“.
• Дентална фобия – това е същият страх като по-горе, но доста по-силен.При него страдащият тотално избягва застрашаващата ситуация, за да не предизвика реакцията “ Да се бия или да бягам“. Тук е важно да се отбележи фактът,че при тази фобия, пациентът изпитва подобна реакция даже, когато си помисли за лечебния процес при стоматолога, без дори да присъства в кабинета на зъболекаря.

Кои са най-честите причини за дентална фобия?

• Лош предишен опит при посещение на стоматолог – това не включва само болезнена визита, но също така и унизяващо поведение, демонстрирано към страдащия
• Немарлив зъболекар – това означа, стоматолог, който е причинил болка или повреда на някой зъб на страдащия. Този спомен може да поддържа едно постоянно ниво на напрежение
• Унижение – стоматологът е проявил нетактичност и се е изказал остро по отношение на зъбния статус или пък по отношение на хигиената на пациента. Забележката се оказала решаваща и пациентът се страхува да посещава зъболекар, за да не изпита отново подобно унижение.
• История на страх от зъболекар в семейството – когато едно дете е израсло в среда, където единият родител е проявявал дентална фобия, съществува реална опасност детето да изпитва същия проблем. Когато детето е заобиколено от близки и познати, които разказват ужасяващи истории за преживяванията в стоматологичния кабинет, то много лесно развива дентална фобия.
• Подготвеност – много хора от векове се раждат готови за даден вид фобии. Те се научават бързо да изпитва фобии към змии, насекоми, фобии от игли, ножове. Всичко това се случва сякаш предавано по наследство. Гените го носят от векове и за векове, за да съхранят човешкия род.
• Посттравматичен стрес – изследванията сочат, че хора изпитали неочаквани изживявания по време на лечение, като натрапливи мисли или пък шокиращи усещания , също развиват дентална фобия

Ние имаме богат опит при работа с нервни и обезпокоени пациенти. Нашият спокоен и нежен подход ще ви предразположи. Ние каним всички пациенти да дойдат – да направят обиколка на денталния център и консултация, далеч от зъболекарския стол, без задължения за лечение. За процедурите които продължават по-дълго време, предлагаме различни начини за разсейване, като например слушане на музика по ваш избор.